Ik ben aangehouden door de politie, wat nu?

Wat zijn de gevolgen van mijn aanhouding?

Als u bent aangehouden, of wanneer er vanuit politie twijfels zijn of u veilig kunt rijden vanwege uw medische situatie, geeft de politie meestal informatie over de aanhouding door aan het CBR. Het CBR gaat vervolgens beoordelen of u nog veilig de weg op kunt. U ontvangt hier een brief over. Hierin staat dat u een onderzoek moet doen of een cursus moet volgen. Wat u precies moet doen, hangt af van uw situatie.

Ik ben aangehouden onder invloed van alcoholIk ben aangehouden onder invloed van drugsIk ben aangehouden omdat er twijfels zijn of ik veilig kan rijden vanwege mijn medische situatieIk ben aangehouden omdat ik onveilig heb gereden

Mag ik nog rijden?

Mocht u uw rijbewijs van de politie houden na uw aanhouding? Dan kunt u meestal blijven rijden. Soms besluit het CBR dat u tijdelijk niet mag rijden, bijvoorbeeld omdat u een onderzoek naar uw rijvaardigheid of rijgeschiktheid moet doen. U mag dan niet rijden tot het onderzoek is afgerond en uit het onderzoek blijkt dat u rijvaardig of rijgeschikt bent.

Wanneer krijg ik bericht van het CBR?

Als u bent aangehouden, geeft de politie dit in de meeste situaties door aan het CBR. Wanneer het CBR deze informatie krijgt, hangt af van de politie. Maar meestal is dit binnen zes maanden. Zodra wij de informatie hebben, ontvangt u zo snel mogelijk een brief van ons. Hierin staat welke vervolgstappen u moet nemen.

Moet ik geld aan het CBR betalen?

U betaalt de vaste kosten van € 433,00 voor het opleggen van de cursus of het onderzoek aan het CBR (opleggingskosten). U betaalt deze kosten omdat het CBR met de informatie van de politie beoordeelt welke vervolgstappen u moet nemen. Ook betaalt u de kosten voor het onderzoek of de cursus (uitvoeringskosten).

Ik ben vaker aangehouden. Heeft dat gevolgen?

Voor mensen die vaker de fout in gaan, zijn de regels strenger. Als u bijvoorbeeld binnen vijf jaar voor de 2e keer wordt aangehouden met alcohol op, is er een grote kans dat uw rijbewijs helemaal ongeldig wordt. Dit heet de ‘recidiveregeling’. Wilt u toch weer rijden? Dan moet een Gezondheidsverklaring indienen en rijexamen doen. Het kan zijn dat u ook nog een cursus of onderzoek moet doen.