Onveilig gedrag in het verkeer

Korte cursus over gedrag en verkeer (LEMG)

Waarom een cursus over gedrag en verkeer (LEMG)?

Bestuurders die te hard rijden, lopen het risico op een verplichte korte cursus over gedrag en verkeer. Deelnemers van de cursus leren op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer. De volledige naam van de cursus is Lichte Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (LEMG).

Voor wie is de cursus?

De cursus is bedoeld voor de vaak jonge bestuurders die voor de eerste keer een
forse snelheidsovertreding hebben begaan.

Het gaat dan om een snelheidsovertreding vanaf:

  • 50km/u tot 60km/u (zowel binnen als buiten de bebouwde kom) of
  • 30km/u tot 60km/u met een bromfiets, landbouwtrekker of
  • 30km/u tot 60km/u bij wegwerkzaamheden

Bij hogere snelheden of andere vormen van gevaarlijk rijgedrag volgt een cursus gedrag en verkeer (EMG) of een rijvaardigheidsonderzoek.

Hoe gaat de cursus over gedrag en verkeer?

Tijdens de cursus krijgt u veel informatie. U leert wat de gevolgen en risico’s zijn van onverantwoord rijgedrag, hoe u veilig moet rijden en rekening met anderen kunt houden. U volgt de cursus met 8 tot 12 andere deelnemers. U kunt ervaringen met hen uitwisselen en van elkaar leren. Ook gaat u thuis aan de slag met een opdracht.

Is de cursus verplicht?

De cursus is verplicht als u een brief van het CBR heeft gekregen om mee te doen aan de cursus. Als u meedoet met de cursus mag u uw rijbewijs houden. Als u niet meewerkt, wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard.

Mag ik blijven rijden tijdens de cursus?

U mag blijven rijden tijdens de cursus over gedrag en verkeer. Soms bepaalt de rechter of het OM dat u tijdelijk niet mag rijden. U krijgt dan een rijontzegging.

Hoe lang duurt de cursus?

De korte cursus over gedrag en verkeer bestaat uit twee bijeenkomsten van vier uur en een individueel nagesprek. Tussen de twee bijeenkomsten zit precies een week. Het nagesprek vindt plaats één of twee weken na de tweede bijeenkomst.

Op welke locaties kan ik cursus volgen?

U kunt de cursus volgen op de volgende locaties: Amsterdam, Assen, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Zwolle of in Zeist.

Wat zijn de kosten van de cursus over gedrag en verkeer?

De cursus betaalt u zelf en bestaat uit twee delen. De vaste kosten voor het opleggen van de cursus (opleggingskosten) en de kosten voor de cursus zelf (uitvoeringskosten). U ontvangt de facturen voor de opleggingskosten en de uitvoeringskosten per post. Hierin staat hoe en wanneer u kunt betalen.

U betaalt:

€ 433,00 opleggingskosten
€ 410,00 uitvoeringskosten

Ik wil de cursus in termijnen betalen, kan dat?

Kunt u de cursus niet in een keer betalen? Geen probleem. U kunt een betalingsregeling aanvragen. Dan mag u de uitvoeringskosten in termijnen betalen. Vraag de betalingsregeling aan binnen 3 weken nadat u de factuur voor de uitvoeringskosten heeft ontvangen.

Let op: de opleggingskosten moeten binnen de betalingstermijn worden betaald, anders wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard en wordt een incassobureau ingeschakeld. Deze kosten moet u ook betalen.

Hoe vraag ik een betalingsregeling aan?

Wilt u een betalingsregeling aanvragen? Dit kunt u eenvoudig online regelen via Mijn CBR. U kunt ook onze Klantenservice bellen op 088 227 77 00 (kies optie 4 in het keuzemenu). Vertel dat u de cursus in termijnen wilt betalen. Of vul het contactformulier in op onze website.

Ik kan de cursus ook met een betalingsregeling niet betalen, wat nu?

Kunt u de kosten voor de cursus nu niet betalen? Dan kunt u ook besluiten om de cursus later te doen. U heeft dan tijd om te sparen voor de cursus. Als u vervolgens binnen drie jaar de cursus volgt en goed afrondt, kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Let op; de opleggingskosten moeten wel direct worden betaald.

Belangrijk om te weten: als u de cursus niet betaalt, wordt uw rijbewijs ongeldig. Dit betekent dat u niet mag rijden tot u de cursus volgt en goed heeft afgerond.

Hoe gaat het verder?

Als u de beide facturen heeft betaald, krijgt u informatie hoe u de cursus over gedrag en verkeer kunt plannen.

Ik kan niet meedoen met de cursus. Of ik kan niet komen. Wat moet ik doen?

Soms zijn er goede redenen waardoor u niet naar de cursus kunt komen. Bijvoorbeeld omdat u ziek bent of een begrafenis heeft. Neem in dat geval altijd contact op met het CBR. U kunt ons bellen via 088 227 7700 (kies optie 4 in het keuzemenu). We kunnen u vragen om bewijs, bijvoorbeeld een doktersverklaring.

Belangrijk om te weten: komt u te laat voor de cursus of komt u niet opdagen? Dan mag u de cursus niet meer volgen. Uw rijbewijs wordt ongeldig. Dit betekent dat u niet mag rijden tot u de cursus volgt en goed heeft afgerond.

Ik heb de korte cursus over gedrag en verkeer goed afgerond, wat nu?

Heeft u de hele cursus gevolgd? Dan krijgt u van ons een brief waarin staat dat u de korte cursus over gedrag en verkeer goed heeft afgerond. U heeft geleerd hoe u veilig kunt deelnemen aan het verkeer. Soms moet u bij uw gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen.

Mijn rijbewijs is ongeldig verklaard. Wat betekent dit voor mij?

Als uw rijbewijs ongeldig is, mag u niet meer rijden. U moet uw rijbewijs opsturen naar het CBR. In de brief die u van het CBR krijgt, staat wanneer en hoe u dat moet doen. Als u binnen drie jaar de cursus goed afrondt, kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Als u de cursus niet binnen drie jaar doet, moet u de Gezondheidsverklaring invullen en meestal een onderzoek doen om een nieuw rijbewijs te krijgen.

Belangrijk om te weten: stuur eerst uw oude ongeldige rijbewijs op naar het CBR. Daarna kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

Mag ik mijn bromfietsrijbewijs houden als mijn rijbewijs ongeldig is verklaard?

In sommige situaties mag u wel uw bromfietsrijbewijs (AM) houden. Dit staat in de brief die u krijgt van het CBR. Mag u uw bromfietsrijbewijs houden? Dan stuurt u eerst uw oude ongeldige rijbewijs op naar het CBR. Daarna kunt u uw brommerrijbewijs aanvragen bij de gemeente. U betaalt wel zelf de kosten voor dit nieuwe rijbewijs.

Ik ben het er niet mee eens dat ik de cursus moet doen. Kan ik bezwaar maken?

U kunt bij het CBR bezwaar maken door het bezwaarformulier in te vullen en naar ons op te sturen. Zolang wij uw bezwaar behandelen, verandert ons besluit niet. Lees meer over Bezwaar maken.

Als u meer wilt weten

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met het CBR.