Drugs in het verkeer

Cursus over drugs en verkeer (EMD)

Waarom een cursus over drugs en verkeer (EMD cursus)?

Bent u aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs? Dan moet u mogelijk een cursus drugs en verkeer volgen. Tijdens de cursus krijgt u kennis over de risico’s van rijden onder invloed, de negatieve consequenties en hoe u herhaling kunt voorkomen. Want rijden onder invloed van drugs is levensgevaarlijk. De volledige naam van de cursus is Educatieve Maatregel Drugs en verkeer (EMD).

Wist u dat? Bij een gemiddelde XTC-pil van 171 mg duurt het 16 tot 40 uur voordat u weer mag rijden. Ook als u een halve of een kwart XTC-pil neemt. Als u meerdere doseringen neemt, kan het zelfs 19 tot 58 uur duren.

Voor wie is de cursus?

De cursus is voor mensen die zijn aangehouden met te veel drugs op. De hoogte van deze limieten varieert per stof en is wat betreft het effect op het rijgedrag vergelijkbaar met de 0,5 promille limiet voor alcohol in het verkeer.

De cursus is voor iedereen die is aangehouden met:

  • amfetamine, methamfetamine, cocaïne, MDMA, MDEA en MDA met een hoeveelheid vanaf 50 microgram per liter bloed;
  • cannabis met een hoeveelheid vanaf 3,0 microgram tetrahydrocannabinol (thc) per liter bloed;
  • heroïne en morfine met een hoeveelheid vanaf 20 microgram morfine per liter bloed;
  • GHB, gamma butyrolacton of 1,4-butaandiol met een hoeveelheid vanaf 10 milligram GHB per liter bloed;
  • lachgas, waarbij rijden onder invloed van lachgas is vastgesteld.

Let op: voor alle andere drugs geldt: als ze invloed hebben op het rijgedrag, mag u ze niet gebruiken als u gaat rijden. Wanneer u wordt aangehouden bij het gebruik, dan moet u een cursus volgen of wordt een onderzoek opgelegd.
Gebruikt u een combinatie van verschillende drugs of drugs in combinatie met alcohol? Dan is dat extra gevaarlijk en gelden lagere limieten.

    Wanneer u niet meewerkt aan het bloedonderzoek van de politie en niet eerder bent aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs, dan wordt ook een cursus drugs en verkeer opgelegd.

    De regels over drugs in het verkeer gelden ook als u drugs heeft gebruikt als medicijn. Lees er meer over op de pagina Rijden met medicinale drugs.

    Als u vaker de fout in gaat

    Wanneer u de afgelopen vijf jaar eerder bent aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs wordt een onderzoek naar uw drugsgebruik opgelegd. De kans is groot dat uw rijbewijs helemaal ongeldig wordt. Dit heet de ‘recidiveregeling’.

    Hoe gaat de cursus over drugs en verkeer?

    U krijgt veel informatie tijdens de cursus. Bijvoorbeeld over de invloed van drugs op het lichaam. En u leert over de risico’s van drugs in het verkeer. U volgt de cursus met 8 tot 13 andere deelnemers. U kunt ervaringen uitwisselen met andere cursisten en van elkaar leren. Ook gaat u thuis aan de slag met een opdracht. Aan het eind van de cursus heeft u praktische handvatten om in de toekomst niet meer met drugs op te gaan rijden. En heeft u een persoonlijk plan van aanpak gemaakt om dit in praktijk te brengen.

    Is de cursus verplicht?

    De cursus is verplicht als u een brief van het CBR gekregen om mee te doen met de cursus. Als u meedoet met de cursus mag u uw rijbewijs houden. Als u niet meewerkt, wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard.

    Mag ik blijven rijden tijdens de cursus?

    U mag blijven rijden tijdens de cursus over drugs en verkeer. Soms bepaalt de rechter of het OM dat u tijdelijk niet mag rijden. U krijgt dan een rijontzegging.

    Hoe lang duurt de cursus?

    De EMD-cursus drugs en verkeer bestaat uit drie bijeenkomsten van 4 uur. Deze bijeenkomsten zijn verspreid over een periode van 4 weken. Tussen dagdeel 1 en 2 zit 1 week. Tussen dagdeel 2 en 3 zitten 3 weken.

    Op welke locaties kan ik cursus volgen?

    U kunt de cursus over drugs en verkeer volgen op de volgende locaties: Amsterdam, Assen, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Zwolle of in Zeist. Als u de cursus plant, kunt u een locatie kiezen.

    Wat zijn de kosten van de cursus over drugs en verkeer?

    De cursus betaalt u zelf en bestaat uit twee delen. De vaste kosten voor het opleggen van de cursus (opleggingskosten) en de kosten voor de cursus zelf (uitvoeringskosten). U ontvangt de facturen voor de opleggingskosten en de uitvoeringskosten per post. Hierin staat hoe en wanneer u kunt betalen.

    U betaalt:

    € 433,00 opleggingskosten
    € 666,00 uitvoeringskosten

    Ik wil de cursus in termijnen betalen, kan dat?

    Kunt u de cursus niet in een keer betalen? Geen probleem. U kunt een betalingsregeling aanvragen. Dan mag u de uitvoeringskosten in termijnen betalen. Vraag de betalingsregeling aan binnen 3 weken nadat u de factuur voor de uitvoeringskosten heeft ontvangen.

    Let op: de opleggingskosten moeten binnen de betalingstermijn worden betaald, anders wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard en wordt een incassobureau ingeschakeld. Deze kosten moet u ook betalen.

    Hoe vraag ik een betalingsregeling aan?

    Wilt u een betalingsregeling aanvragen? Dit kunt u eenvoudig online regelen via Mijn CBR. U kunt ook onze Klantenservice bellen op 088 227 77 00 (kies optie 4 in het keuzemenu). Vertel dat u de cursus in termijnen wilt betalen. Of vul het contactformulier in op onze website.

    Ik kan de cursus ook met een betalingsregeling niet betalen, wat nu?

    Kunt u de kosten voor de cursus nu niet betalen? Dan kunt u ook besluiten om de cursus later te doen. U heeft dan tijd om te sparen voor de cursus. Als u vervolgens binnen drie jaar de cursus volgt en goed afrondt, kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Let op; de opleggingskosten moeten wel direct worden betaald.

    Belangrijk om te weten: als u de cursus niet betaalt, wordt uw rijbewijs ongeldig. Dit betekent dat u niet mag rijden tot u de cursus volgt en goed heeft afgerond.

    Hoe gaat het verder?

    Als u de beide facturen heeft betaald, krijgt u informatie hoe u de cursus over drugs en verkeer kunt plannen.

    Ik kan niet meedoen met de cursus. Of ik kan niet komen. Wat moet ik doen?

    Soms zijn er goede redenen waardoor u niet naar de cursus kunt komen. Bijvoorbeeld omdat u ziek bent of een begrafenis heeft. Neem in dat geval altijd contact op met het CBR. U kunt ons bellen via 088 227 7700 (kies optie 4 in het keuzemenu). We kunnen u vragen om bewijs, bijvoorbeeld een doktersverklaring.

    Belangrijk om te weten: komt u te laat voor de cursus of komt u niet opdagen? Dan mag u de cursus niet meer volgen. Uw rijbewijs wordt ongeldig. Dit betekent dat u niet mag rijden tot u de cursus volgt en goed heeft afgerond.

    Ik heb de cursus over drugs en verkeer goed afgerond, wat nu?

    Heeft u de hele cursus gevolgd? Dan krijgt u van ons een brief waarin staat dat u de cursus goed heeft afgerond. U heeft nu praktische handvatten om in de toekomst niet meer met drugs op te gaan rijden. Soms moet u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

    Mijn rijbewijs is ongeldig verklaard. Wat betekent dit voor mij?

    Als uw rijbewijs ongeldig is, mag u niet meer rijden. U moet uw rijbewijs opsturen naar het CBR. In de brief die u van het CBR krijgt, staat wanneer en hoe u dat moet doen. Als u binnen drie jaar de cursus goed afrondt, kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Als u de cursus niet binnen drie jaar doet, moet u de Gezondheidsverklaring invullen en meestal een onderzoek doen om een nieuw rijbewijs te krijgen.

    Belangrijk om te weten: stuur eerst uw oude ongeldige rijbewijs op naar het CBR. Daarna kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

    Mag ik mijn bromfietsrijbewijs houden als mijn rijbewijs ongeldig is verklaard?

    In sommige situaties mag u wel uw bromfietsrijbewijs (AM) houden. Dit staat in de brief die u krijgt van het CBR. Mag u uw bromfietsrijbewijs houden? Dan stuurt u eerst uw oude ongeldige rijbewijs op naar het CBR. Daarna kunt u uw brommerrijbewijs aanvragen bij de gemeente. U betaalt wel zelf de kosten voor dit nieuwe rijbewijs.

    Ik ben het er niet mee eens dat ik de cursus moet doen. Kan ik bezwaar maken?

    U kunt bij het CBR bezwaar maken door het bezwaarformulier in te vullen en naar ons op te sturen. Zolang wij uw bezwaar behandelen, verandert ons besluit niet. Lees meer over Bezwaar maken.

    Als u meer wilt weten

    Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met het CBR.