Afstand doen van mijn rijbewijs

Er zijn twijfels of ik veilig kan rijden vanwege mijn medische situatie of rijvaardigheid

Een moeilijke afweging: inleveren of niet

Het is een afweging met grote gevolgen: stopt u definitief met rijden of niet? Mogelijk heeft u zelf al twijfels. Of maakt uw familie zich zorgen over uw rijgedrag. Bespreek dit met elkaar, of met uw arts.

Als het CBR informatie ontvangt van de politie vanwege uw medische situatie of omdat er twijfels zijn over uw rijvaardigheid, gaat het CBR beoordelen of u veilig de weg op kunt. Wij vragen u om mee te doen aan een rijvaardigheidsonderzoek of medisch onderzoek. U bepaalt natuurlijk zelf of u deze stappen wilt zetten. U moet dit namelijk wel zelf betalen. En die kosten zijn best hoog.

Afstand doen of niet: wat is het verschil in kosten?

Als wij contact hebben gehad met de politie krijgt u een brief van ons. We willen dan onderzoeken wat er precies aan de hand is. Wat voor onderzoek nodig is, moet het CBR nog beoordelen. Maar u kunt er ook voor kiezen om binnen vier (28
dagen) weken afstand te doen van uw rijbewijs. Bijvoorbeeld omdat u toch geen gebruik meer wilt maken van uw auto. U hoeft dan niet mee te werken aan het onderzoek. Het voordeel is dat u dan geen kosten maakt.

Hoe snel moet ik beslissen of ik mijn rijbewijs wil inleveren?

Krijgt u een brief van ons waarin staat dat u afstand kunt doen van uw rijbewijs? En wilt u niet meer rijden? Ga dan naar de gemeente binnen vier weken nadat u deze brief heeft ontvangen. Daar kunt u afstand doen van uw rijbewijs. De gemeente en het CBR regelen de rest.

Als u binnen vier weken naar de gemeente gaat, betaalt u niets. Doet u dat niet, dan gaan wij beoordelen aan welk onderzoek u moet meewerken. En dat kost geld.

Als u binnen vier (28 dagen) weken afstand doet

 • U betaalt niets, als u de brief heeft ontvangen en binnen vier weken naar de gemeente gaat.
 • Daar kunt u afstand doen van uw rijbewijs.

Als u na vier (28 dagen) weken afstand doet van uw rijbewijs

 • Het CBR gaat beoordelen welk onderzoek u moet doen.
 • U betaalt wel de vaste kosten van
€ 433,00 opleggingskosten

 • U betaalt niet de kosten van het onderzoek, als u deze niet gaat doen.

Als u geen afstand doet van uw rijbewijs

 • Het CBR gaat beoordelen welk onderzoek u moet doen.
 • U betaalt de vaste kosten van
€ 433,00 opleggingskosten

Kan ik me nog bedenken als ik mijn rijbewijs heb ingeleverd bij de gemeente?

Als u uw rijbewijs heeft ingeleverd, mag u niet meer rijden. Wilt u toch weer rijden? Dan moet u een Gezondheidsverklaring invullen en opnieuw rijexamen doen.

Kan ik mijn bromfietsrijbewijs houden en de rest niet?

In sommige situaties kunt u afstand doen van uw rijbewijs maar wel uw bromfietsrijbewijs houden. Heeft u een brief ontvangen van het CBR omdat we gaan onderzoeken of u veilig kunt rijden? Dan leest u in die brief of u uw bromfietsrijbewijs mag houden.

Mag u uw bromfietsrijbewijs houden? En wilt u afstand doen van de rest van uw rijbewijs? Dan kunt u dit binnen vier weken na ons bericht melden bij uw gemeente. U kunt direct een nieuw bromfietsrijbewijs aanvragen bij uw gemeente. U betaalt wel zelf de kosten voor dit nieuwe rijbewijs. Maar u betaalt verder geen kosten.

Mag u uw bromfietsrijbewijs niet houden? En wilt u afstand doen van uw rijbewijs? Dan kunt u dit binnen vier weken na ons bericht melden bij uw gemeente. U betaalt dan geen kosten.

Ik wil afstand doen van mijn rijbewijs. Wat moet ik doen?

Heeft u een brief ontvangen van het CBR waarin staat dat u afstand kunt doen van uw rijbewijs? Ga dan binnen vier (28 dagen) weken naar de gemeente. Daar vult u een afstandsverklaring in. U krijgt van de gemeente meteen een bevestiging mee. Bewaar dit in uw administratie, of maak er een foto van. Daarna ontvangt u van de gemeente definitief het bericht dat uw rijbewijs ongeldig is. Het CBR stuurt u ook een bevestiging.

Wat moet ik meenemen naar de gemeente?

 • De brief die u van ons heeft ontvangen waarin staat dat u afstand kunt doen van uw rijbewijs.
 • Heeft u uw rijbewijs nog in uw bezit? Dan moet u dit meenemen naar de gemeente.
 • Heeft u uw rijbewijs niet meer? Dan ligt het mogelijk bij het CBR. Dat is geen probleem. U kunt gewoon naar de gemeente zonder uw rijbewijs.

Wat moet ik doen bij de gemeente?

 • U vertelt dat u afstand wilt doen van uw rijbewijs.
 • In sommige situaties kunt u uw brommerrijbewijs wel houden. Dan geeft u aan of u dit wilt of niet.
 • U krijgt een bevestiging mee van de gemeente.

Ik ben op tijd naar de gemeente geweest, maar krijg nu toch een rekening van het CBR

Dan is er iets misgegaan, heel vervelend. U kunt het beste contact opnemen met het CBR. Wij zullen u vragen de bevestiging van de gemeente op te sturen of te mailen en nemen vervolgens contact op met de gemeente. Daarna ontvangt u van de gemeente en van het CBR definitief het bericht dat uw rijbewijs ongeldig is. U hoeft de rekening dan niet te betalen. Ook daarover krijgt u bericht van het CBR.