Ik moet een rijtest doen, wat nu?

Als u een Gezondheidsverklaring indient, beoordeelt het CBR uw medische situatie. Soms heeft uw medische situatie invloed op hoe geschikt u bent om te rijden. Dan kan het CBR u vragen om een rijtest te doen. Wij sturen u hier een bericht over.


Wat is een rijtest?

Een rijtest is een onderzoek om te bepalen of u geschikt bent om te rijden. De test is gratis. Meestal doet u de rijtest in uw eigen auto. Soms moet dit in een lesauto. Dit staat dan in uw brief. U betaalt dan wel voor het huren van de lesauto. De test is niet hetzelfde als een examen. Bij een examen beoordeelt het CBR of u de regels in het verkeer goed kunt toepassen. Bij een rijtest beoordeelt het CBR of u met uw medische situatie veilig kunt rijden.


Een rijtest duurt een uur. Eerst heeft u een kennismakingsgesprek, dan gaat u ongeveer een half uur rijden en daarna heeft u een eindgesprek. Een deskundige van het CBR beoordeelt of u veilig met het voertuig om kunt gaan. Deze deskundige is gespecialiseerd in rijden met een medische beperking. Uw rijinstructeur mag ook meerijden als hij een WRM-certificaat heeft voor het voertuig waarvoor u een rijtest doet.


Door de coronamaatregelen is het op dit moment niet toegestaan dat een rijinstructeur mee gaat tijdens de rijtest. Bekijk alle maatregelen op onze website.


Waar letten we op bij de rijtest?

Een rijtest passen we altijd aan op uw situatie. De inhoud van de test verschilt dus per persoon. Afhankelijk van uw situatie letten we vooral op ‘zien’, ‘denken’, ‘doen’, of een combinatie hiervan.

  • Meer info over de rijtest ‘zien’.
  • Meer info over de rijtest ‘denken’.
  • Meer info over de rijtest ‘doen’.

Wat kan het CBR bepalen na de rijtest?
Na de rijtest hoort u direct hoe het is gegaan. De deskundige geeft de uitkomst door aan de arts van het CBR. Die neemt het besluit over uw rijgeschiktheid. U ontvangt ons besluit per post of via de mail. Het besluit kan zijn:

  • U mag (blijven) rijden.
  • U mag rijden met aanpassingen aan het voertuig. Onze deskundige bespreekt de mogelijkheden met u.
  • U mag niet (meer) rijden. U kunt dan geen rijexamen doen en geen nieuw rijbewijs aanvragen.

Meer informatie
Lees meer over rijden met gezondheidsproblemen of een medische beperking.

feedback