Hoe vraag ik een spoedexamen aan?

Je komt in aanmerking voor een spoedexamen als je langer dan een half jaar naar het buitenland gaat voor werk of stage. Je hebt daar een officiële verklaring van je werkgever of school nodig. Hierop moeten de vertrekdatum en de verblijfsperiode vermeld staan.

Spoedexamen aanvragen
Digitaal aanvragen:

 1. Vul het contactformulier in. In het tekstvak schrijf je: ‘Ik wil een spoedexamen aanvragen.’
 2. Binnen 2 werkdagen ontvang je een mail van het CBR met verdere instructies. Volg deze instructies op om de aanvraag compleet te maken.
 3. Na goedkeuring neemt het CBR contact op met je rijschool om het examen te plannen. Je betaalt hiervoor het examentarief plus een spoedtoeslag.


Per post aanvragen:

 1. Stuur de aanvraag voor het spoedexamen en de verklaring van je school of werkgever naar:


  CBR divisie Rijvaardigheid

  t.a.v unit planning

  Postbus 4046

  6803 EA Arnhem

 2. Na goedkeuring neemt het CBR contact op met je rijschool om het examen te plannen. De kandidaat betaalt hiervoor het examentarief plus een spoedtoeslag.


Goed om te weten
 • De verklaring van je school of werkgever moet minimaal 14 dagen voor vertrek binnen zijn bij het CBR.
 • Is het spoedexamen een herexamen? Dan mag het ook binnen 14 dagen na het eerste examen gepland worden. Normaal gesproken kan dit niet.
 • Als een examen niet doorgaat vanwege een defect voertuig, kan je samen met je rijopleider kiezen voor een spoedexamen. Zo kan het examen snel ingehaald worden. Ook dan betaal je het examentarief plus een spoedtoeslag.

feedback