Taxi

Veelgestelde vragen

Ik spreek geen Nederlands. Kan ik wel de taxi examens doen?

Nee, het theorie-examen en het praktijkexamen worden beiden in het Nederlands afgenomen.

Is een opleiding verplicht?

Het CBR wil graag dat u in één keer slaagt voor uw examen. De kans dat dit lukt is groter als u zich goed voorbereidt op het examen en een opleiding tot taxichauffeur volgt. Het reserveren van een praktijkexamen taxi kan daarom alleen via een opleider.

Tip: u vindt opleiders voor taxi via de rijschoolzoeker.

Met welke auto mag ik het praktijkexamen doen?

U mag het praktijkexamen doen met de auto van uw opleider, maar ook met een auto van uzelf, een familielid of een vriend. De auto mag een blauw of geel kenteken hebben. In de voertuigeisen staan alle voorwaarden. Kijk daar goed naar. De auto mag bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 10 jaar en de wielbasis moet minimaal 254 centimeter zijn.

Doet u het praktijkexamen voor de lijnbusbaanontheffing in Amsterdam? Dan gelden andere voorwaarden. Deze staan vermeld in de voertuigeisen.

Ook voor het aanvullende examen Doelgroepenvervoer gelden andere voorwaarden en voertuigeisen. U moet dan met een rolstoelbus komen.

Waar is het examen?

Het theorie- en praktijkexamen kunnen op andere plekken zijn. In uw reserveringsbevestiging wordt het juiste adres vermeld. Zorg dat u op tijd aanwezig bent.

Waar moet ik naar toe rijden tijdens het praktijkexamen?

Bij het volledige taxi praktijkexamen moet u zonder hulpmiddelen naar één van de vijf objecten uit de objectenlijst rijden. Een goede voorbereiding is belangrijk om te kunnen slagen. Kijk daarom van tevoren naar deze objecten en oefen de routes. Bij het beperkte praktijkexamen mag u wel hulpmiddelen gebruiken.

Ik ben gezakt voor het praktijkexamen. Mag ik gelijk opnieuw praktijkexamen doen?

Bent u de eerste keer gezakt voor uw praktijkexamen? Dan mag u nog een keer praktijkexamen doen. Neem voor de planning contact op met uw opleider. Bent u twee keer of vaker gezakt voor het praktijkexamen? Dan kunt u op zijn vroegst pas na 5 weken opnieuw praktijkexamen doen. Deze tijd is bedoeld om (opnieuw) een opleiding te volgen.

Doet u het praktijkexamen voor de lijnbusbaanontheffing in Amsterdam? Dan kunt u na de eerste keer zakken op zijn vroegst na 2 weken opnieuw examen doen. Daarna moet u elke keer ten minste 5 weken wachten.

Mag ik eerst het praktijkexamen doen en daarna het theorie-examen?

Vanaf 1 september 2023 moet u eerst slagen voor uw theorie-examen, daarna kunt u het praktijkexamen doen.

Wat moet ik meenemen naar het theorie-examen?

Een geldig identiteitsbewijs en de reserveringsbevestiging. Verder hoeft u geen hulpmiddelen mee te nemen, zoals de Routiq Maxi of een andere kaart.

Wat kost het examen?

Het theorie-examen kost:

€ 45,65

Toeslag bij extra tijd: € 12,35

Toeslag bij individueel begeleid examen (t/m 60 minuten): € 36,95

Het volledige praktijkexamen kost:

€ 242,80

Het beperkte praktijkexamen kost:

€ 194,20