Gevaarlijke stoffen

ADR: Chauffeur vervoer gevaarlijke stoffen

Op grond van het ADR-verdrag moeten chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren in het bezit zijn van een ADR vakbekwaamheidscertificaat.

Basiscertificaat

Om het ADR-Basiscertificaat te halen, moet u slagen voor het basisexamen:

Examen ADR basis (ADRB)
Naast het basisexamen zijn aanvullende examens nodig voor enkele specifieke soorten vervoer van gevaarlijke stoffen. Op het ADR certificaat staat voor welke soorten vervoer de chauffeur de bevoegdheid heeft. De ADR examens worden modulair afgenomen.

Het ADR-certificaat is vijf jaar geldig. De specialisaties worden opgenomen op het ADR-certificaat. De geldigheid van de aanvulling is altijd gelijk aan de geldigheid van het basiscertificaat.

Overzicht specialisaties ADR-certificaat

De specialisatie vervoer in tanks is naast het basiscertificaat verplicht voor chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren in tankauto's en tankcontainers:

Specialisatie vervoer in tanksDe specialisatie vervoer klasse 1 is naast het basiscertificaat verplicht voor chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren uit Klasse 1 (explosieve stoffen):

Specialisatie vervoer klasse 1
De specialisatie vervoer klasse 7 is naast het basiscertificaat verplicht voor chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren uit Klasse 7 (radioactieve stoffen):

Specialisatie vervoer klasse 7

Let op: als u slaagt voor het herhalingsexamen van een van de specialisaties en u zakt voor uw basisherhalingsexamen en het lukt u niet om voordat uw certificaat verloopt alsnog te slagen voor het basisherhalingsexamen, dan is het volgende van toepassing:
  • Uw basiscertificaat, waar de specialisatie(s) aan gekoppeld zijn, vervalt. De voldoende uitslag voor het herhalingsexamen van de specialisatie komt nu te vervallen.
  • U moet opnieuw het initiële basisexamen en het initiële examen voor de specialisatie(s) doen.