Vervallen vrijstelling code 95

Nascholing volgen

Om beroepsmatig te blijven rijden moet u dit jaar 35 uur nascholing volgen. Dit doet u bij een door het CBR erkend opleidingsinstituut. U hoeft hiervoor geen examen af te leggen. Deze nascholing moet u zo snel mogelijk afronden, in ieder geval uiterlijk voor 1 december 2020.

NB: De nascholingsuren die u heeft gevolgd en die geregistreerd staan bij het CBR gedurende de 5 jaar voorafgaand aan 1 december 2020 tellen mee.

Wat moet u doen?

  • Beslis welke opleidingen u wilt volgen. Kies een opleiding die past bij uw vakgebied of die u interessant vindt. Hier vindt u een overzicht van alle opleidingen en opleiders.
  • Van de 35 uur moet u minimaal 1 dag een praktijkcursus volgen. De andere 4 dagen mogen theoriecursussen zijn.
  • U (of uw werkgever) kunt zelf uw cursus reserveren bij de door u gekozen opleider.
  • Wanneer u 35 uur nascholing heeft gevolgd, stuurt het CBR een Verklaring van nascholing (VVN) naar de RDW. U ontvangt hierover per mail bericht.
  • U heeft dan recht op een code 95 op het rijbewijs. Omdat er op uw rijbewijs al een code 95 staat kunt u wachten met het aanvragen van een nieuw rijbewijs bij uw gemeente tot het rijbewijs verloopt en u het rijbewijs moet verlengen .
  • U krijgt dan een nieuw rijbewijs met een nieuwe einddatum √©n met een code 95. Deze code heeft een looptijd van 5 jaar gerekend vanaf het moment dat de wet in werking treedt.
  • U kunt er ook voor kiezen het rijbewijs na 1 december 2020 te vervangen. De einddatum van uw rijbewijs blijft dan gelijk. Op dit rijbewijs komt dan wel een code 95 met een geldigheid van 5 jaar gerekend vanaf het moment dat de wet in werking treedt.
Let op: wanneer u uw rijbewijs moet verlengen heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. Ook moet u langs een arts voor een medische keuring. Begin hiermee op tijd. Wanneer u een vervangend rijbewijs wilt aanvragen dan is dit niet nodig.