Vervallen vrijstelling code 95

Basiskwalificatie halen

Om beroepsmatig te blijven rijden moet u voor 1 december 2020 de basiskwalificatie behalen. Hiervoor moet u twee theorie-examens afleggen bij het CBR en twee praktijktoetsen bij een opleider doen. U doet dit voor vrachtauto en/of voor bus.

Heeft u beide rijbewijzen?

Dan doet u in totaal vier theorie-examens, dus voor vrachtauto én voor bus. Daarnaast doet u dan vier praktijktoetsen.

Voor vrachtauto

De theorie-examens die u moet afleggen voor de vrachtauto zijn:

 • Examen theorie deel 2, administratie (V2C), meer info
 • Examen Vrachtauto rijbewijs theorie met code 95 deel 3, admin. cases (V3C), meer info

  De praktijktoetsen die u moet afleggen voor de vrachtauto zijn:

  • Praktische toets (VPTC), meer info
  • Toets besloten terrein (VPBC1) meer info

  Voor bus

  De theorie-examens die u moet afleggen voor de bus zijn:

  • Examen Bus rijbewijs – theorie deel 2, administratie (V2D), meer info
  • Examen Bus rijbewijs met code 95 – theorie deel 3, administratie cases (V3D), meer info

  De praktijktoetsen die u moet afleggen voor de bus zijn:

  Ook al is dit niet verplicht, wij raden u aan om een opleiding voor uw theorie-examen te volgen bij een opleider bij u in de buurt. De opleider kan u hierover verder informeren. U reserveert uw theorie-examen via mijncbr.nl. Hiervoor heeft uw DigiD nodig.

  Naast de theorie-examens moet u twee praktijktoetsen afleggen bij een erkende opleider. Hiervoor kiest u zelf een opleider.

  Als de basiskwalificatie is behaald

  Wanneer u de theorie-examens en de praktijktoetsen heeft gehaald, heeft u uw basiskwalificatie en daarmee recht op een code 95 op het rijbewijs . Omdat er op uw rijbewijs al een code 95 staat kunt u wachten met het aanvragen van een nieuw rijbewijs bij uw gemeente tot u rijbewijs verloopt en u dit moet verlengen.

  U krijgt dan een rijbewijs met een nieuwe einddatum én met een code 95. Deze code heeft een looptijd van 5 jaar gerekend vanaf het moment dat de wet in werking treedt.

  U kunt er ook voor kiezen het rijbewijs na 1 december 2020 te vervangen. De einddatum van uw rijbewijs blijft dan gelijk. Op dit rijbewijs komt dan wel een code 95 met een geldigheid van 5 jaar.

  Let op: wanneer u uw rijbewijs moet verlengen heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. Ook moet u langs een arts voor een medische keuring. Begin hiermee op tijd. Wanneer u een vervangend rijbewijs wilt aanvragen dan is dit niet nodig.

  feedback