Praktijkexamens binnenvaart

Verklaring praktijkexamen schipper

Om in het bezit te komen van het EU kwalificatiecertificaat schipper moet u aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet u bijvoorbeeld slagen voor het praktijkexamen schipper. Op deze pagina leest u meer over dit praktijkexamen en de overige voorwaarden.

Trajecten

U kunt op verschillende manieren in het bezit komen van het EU kwalificatiecertificaat schipper, waarvan er twee via het CBR verlopen:

 • Kandidaten vanuit ‘schipper oude stijl’
  In dit traject bent u voor alle theorie-examens schipper oude stijl plus het overgangsexamen geslaagd. Omdat het Navigatie 1 examen niet meer wordt afgenomen, moet u het praktijkexamen schipper (reisplanning en reisuitvoering) doen. Hiervoor meldt u zich aan bij een opleider met een gecertificeerd opleidingsprogramma. U kunt het EU kwalificatiecertificaat schipper aanvragen als u geslaagd bent voor de theorie- en praktijkexamens schipper, 540 vaardagen kunt aantonen en in het bezit bent van een geldig marifooncertificaat en een geneeskundige verklaring.
 • Het opleidingstraject
  In dit traject meldt u zich aan bij een opleider met een gecertificeerd opleidingsprogramma en volgt u een opleidingstraject van 1,5 jaar (hierin kunt u ook het kwalificatiecertificaat matroos behalen als u dat nog niet hebt). Binnen dat traject maakt u de portfolio-opdrachten en bouwt u minimaal 180 vaardagen op. U slaagt voor de theorie- en praktijkexamens. Ook beschikt u over een geldig marifooncertificaat en een geneeskundige verklaring. Nadat u de opleiding hebt afgerond bouwt u nog eens 180 vaardagen op. Daarna kunt u het EU kwalificatiecertificaat schipper aanvragen.
 • Het vaartraject
  Dit traject kunt u volgen vanaf de 18 jarige leeftijd en als u al in het bezit bent van het kwalificatiecertificaat matroos. In dit traject beschikt u over:
  • minimaal 540 vaardagen of
  • minimaal 180 vaardagen + minimaal 500 dagen werkervaring aan boord van een zeeschip of
  •de kwalificatie stuurman + 180 vaardagen
  • Ook bent u in het bezit van een geldig marifooncertificaat en een geneeskundige verklaring. U slaagt voor de theorie- en praktijkexamens. Daarna kunt u het EU kwalificatiecertificaat schipper aanvragen.

Praktijkexamen schipper

Het praktijkexamen schipper bestaat uit twee onderdelen:

reisplanning

reisuitvoering

Beide praktijkexamens kunnen alleen gereserveerd worden via een erkende opleider. U moet voor beide onderdelen slagen. Voor de opleiding (cursus) en lesmateriaal kunt u terecht bij uw opleider, het CBR neemt alleen het examen af.

Vrijstellingen

Er zijn geen vrijstellingen mogelijk.

feedback