Praktijkexamens binnenvaart

Verklaring praktijkexamen matroos

Om in het bezit te komen van het kwalificatiecertificaat matroos moet u slagen voor het praktijkexamen matroos. Dit praktijkexamen omvat onder andere een praktijktoets en portfolio-opdrachten.

Trajecten

U kunt op verschillende manieren in het bezit komen van het kwalificatiecertificaat matroos, waarvan er twee via het CBR verlopen:

  • Het opleidingstraject: In dit traject meldt u zich aan bij een opleider met een goedgekeurd opleidingsprogramma en volgt u een opleidingstraject van 9 maanden. Binnen dat traject maakt u de portfolio-opdrachten en bouwt u minimaal 90 vaardagen op. De opleider meldt u aan voor de praktijktoets.
  • Het vaartraject: Dit traject kunt u volgen vanaf de 18 jarige leeftijd. In dit traject bouwt u minimaal 360 vaardagen op of minimaal 180 vaardagen + minimaal 250 dagen werkervaring aan boord van een zeeschip. Ook binnen dit traject maakt u de portfolio-opdrachten. Een opleider met een goedgekeurd opleidingsprogramma controleert de portfolio-opdrachten en meldt u aan voor de praktijktoets.

Vaartijd

Portfolio-opdrachten en praktijktoets

De portfolio-opdrachten laat u controleren door een opleider met een goedgekeurd opleidingsprogramma. Zodra deze zijn goedgekeurd zal de opleider u aanmelden voor de praktijktoets.

Praktijktoets Matroos (BVPRM)

In deze video ziet u hoe het examen matroos gaat bij het CBR.

Verklaring

Als u bent geslaagd voor de praktijktoets matroos, ontvangt u van het CBR een verklaring praktijkexamen matroos.

Vrijstellingen

Er zijn geen vrijstellingen mogelijk voor het praktijkexamen matroos.

Kwalificatiecertificaat aanvragen

Zodra u voldoende vaartijd hebt opgebouwd en de verklaring matroos hebt behaald, kunt u bij de Stichting Afvalstoffen Binnenvaart (SAB) het kwalificatiecertificaat matroos in combinatie met het dienstboekje aanvragen.

Voor opleiders

Bent u opleider en wilt u een opleidingsprogramma door het CBR laten goedkeuren om het praktijkexamen matroos af te nemen? Of wilt u de huidige goedkeuring verlengen?
Kijk dan bij Erkenning/certificering.